Slovenija notom predložila sastanak o ekonomskoj zoni u jadranu

SLOVENSKO ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak je odgovorilo na hrvatsku notu kojom je ponuđen dijalog o pitanjima gospodarskog pojasa u Jadranu, te predložilo da se sastanak o tom pitanju održi 16. rujna u Ljubljani i to na razini šefova pravnih službi ministarstava vanjskih poslova.

U priopćenju za javnost o noti koja je predana hrvatskom veleposlanstvu u Ljubljani, ponavljaju se prijašnja stajališta kako "u skladu s međunarodnim pravom države pri proglašenju ekskluzivne ekonomske zone moraju uvažavati jednaka suverena prava susjednih država", te "ne smiju zadirati u morske prostore pod njihovom suverenošću i jurisdikcijom".

Službena Ljubljana u noti također naglašava da s Hrvatskom o tome do sada nije imala formalne konzultacije i da nije dobila pojašnjenja hrvatske namjere o proglašenju ekonomske zone unatoč, kako se navodi, višekratnih molbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U noti je ponovljeno kako "Slovenija u Jadranskom moru ima svoje tradicionalne i pravno zaštićene interese", te da "mora biti jednakovrijedno uključena u sve aktivnosti u vezi s Jadranskim morem".

U noti se također podsjeća na parafirani sporazum o morskoj granici Drnovšek-Račan te dodaje da ga je potrebno "konačno primijeniti prije eventualnog proglašenja bilo kakve zone (ekonomske, ribarske ekološke i druge" jer su spomenuti sporazum "parafirale, potvrdile i predstavile javnosti obje vlade".

(Hina) fl br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara