Slovenija o talijanskom danu uspomena na fojbe

Slovenija razumije odluku talijanskog parlamenta, koji je u srijedu proglasio 10. veljače nacionalnim Danom uspomena na žrtve fojbi i eksodus Talijana s prostora današnje Hrvatske i Slovenije, ali spomenuti tragični događaji događaji trebaju biti stavljeni u povijesni kontekst, stoji u izjavi koju je u petak objavilo slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

"Tragične događaje u vrijeme fašizma, za vrijeme Drugog svjetskog rata i nakon njega osjetili su Talijani i Slovenci i oni moraju biti pouka za jačanje prijateljstva. No, ti se događaji prikazuju izvan uzročno-posljedičnog povijesnog konteksta čiji su korijeni iz razdoblja nakon Prvog svjetskog rata, u vremenu fašizma i Drugog svjetskog rata", piše u izjavi slovenski MVP.L

U tekstu se dodaje da vrijeme kad Slovenija ulazi u Europsku uniju treba iskoristiti za osnaživanje "suživota, prijateljstva i suradnje u novoj ujedinjenoj Europi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na izjave tajnika talijanske stranke Lijevih demokrata Piera Fassina koji je u parlamentu rekao da je za eksodus Talijana iz bivše Jugoslavije kriva tadašnja talijanska komunistička partija i "slavenski ekspanzionizam" kojeg je ona, navodno, podržavala reagirao je talijanski predstavnik slovenske ljevice u parlamentu, zastupnik Udružene liste (ZLSD) Aurelio Juri.

Eksodus i fojbe posljedica su 20-godišnje fašističke politike talijanizacije Hrvata i Slovenaca u Istri i slovenskom primorju, a teza da su žrtve fojbi samo Talijani i da su bili ubijeni zbog svoje nacionalne pripadnosti nisu točne, upozorio je Juri u pismu Fassinu.

(Hina) xfl yrt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara