Slovenija obavijestila EK o novim slučajevima ptičje gripe

SLOVENIJA je u utorak popodne obavijestila Europsku komisiju o novim slučajevima ptičje gripe kod divljih ptica, objavio je ured slovenske Vlade za informiranje. Prve analize pokazale su sumnju u prisutnost virusa H5 kod pet labudova i jedne čaplje, a još dvadesetak labudova i jedna guska čekaju na analizu.

Riječ je o uginulim pticama nađenim uglavnom na Dravi kod Maribora, no čaplja za koju se sumnja da je zaražena virusom H5 nađena je kod Slovenj Gradeca što bi moglo biti treće krizno žarište nakon već utvrđenih oko Maribora i Mute.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenski mediji prenijeli su u utorak navečer ocjene veterinara da se za sada ne može govoriti o epidemiji virusa ptičje gripe kod divljih ptica. Stoga nije predviđena preventivna eutanazija peradi na područjima na kojima su registrirani slučajevi ptičje gripe na divljim pticama, no u srijedu stupa na snagu odredba o obveznom držanju peradi u zatvorenim prostorima na području cijele zemlje a provodit će se pojačani inspekcijski nadzor.

Već se primjenjuju posebne zaštitne mjere poput dezinfekcije, zabrane prometa peradi i uzimanja uzoraka krvi i brisa peradi s farmi u posebno ugroženom području oko Maribora, Mute i Slovenj Gradeca.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara