Slovenija odbila sastanak s RH o zaštiti Jadrana prije Venecijanske konferencije

SLOVENSKO ministarstvo vanjskih poslova odbilo je u četvrtak hrvatsku inicijativu za održavanje bilateralnog sastanka o zaštiti Jadrana prije venecijanske konferencije o zaštiti Sredozemlja, istaknuvši da je riječ o multilateralnom pitanju, te predložilo da se sastanak svih jadranskih država u vezi s tim održi u Ljubljani, ali nakon sastanka u Veneciji.

"Zbog kompleksnosti spomenute problematike zauzimamo se za multilateralni pristup koji mora uključiti sve zainteresirane obalne države Jadranskog mora. Predlažemo da se razgovori obave nakon venecijanskog sastanka koji bi mogao poslužiti kao okvir za daljnje multilateralne razgovore svih zainteresiranih država. Ministarstvo vanmjskih poslova Slovenije izrazilo je spremnost da Slovenija ugosti prvi takav sastanak", navodi se u priopćenju koje je u četvrtak izdalo slovensko ministarstvo vanjskih poslova.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U negativnom odgovoru na hrvatski prijedlog da se između Hrvatske i Slovenije na tu temu održi bilateralni sastanak na razini visokih predstavnika ministarstava vanjskih poslova navodi se također da nisu točne tvrdnje iz hrvatske note da je Ljubljana "iscrpno i cjelovito" informirana o hrvatskim namjerama na Jadranu i to na sastanku šefova pravnih službi obaju ministarstava koji je održan u Šmarješkim Toplicama prije dva mjeseca.

"Ponovo naglašavamo da je odluka Hrvatske o proglašenju ekološko-ribolovnog pojasa bila jednostrani potez i da sa slovenskom stranom nisu obavljene konzultacije koje traži međunarodno pravo", navodi se u priopćenju slovenskog ministarstva vanjskih poslova.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara