Slovenija: Odlazi nadbiskup koji je izazivao oluje

Dosadašnji ljubljanski nadbiskup i slovenski metropolit dr. Franc Rode preuzima u srijedu u Vatikanu mjesto prefekta kongregacije za redovnike. To je najviši položaj koji je do sada u Vatikanu držao neki slovenski klerik, a ispražnjenim ostaje mjesto poglavara katoličke crkve u Sloveniji, na kojem je Rode kako je naglasio i svom zadnjem pastoralnom pismu proveo sedam "teških i olujnih godina".

Franc Rode rođen je 1934. godine u Rodici nedaleko Ljubljane, najveći dio mladosti i zrelih godina proveo u inozemstvu, najprije u Austriji, gdje su emigrirali njegovi roditelji 1945., a onda u Argentini i Francuskoj, gdje je studirao teologiju.

Na mjesto nasljednika ostarjelog i umirovljenog nadbiskupa Alojzija Šuštara postavljen je s mjesta u papinskom tajništvu za dijalog s nevjerujućima i s položaja papinskog savjetnika za kulturna pitanja.

Njegove izjave o nezadovoljavajućem položaju Crkve u Sloveniji od samoga su početka izazivale žestoke reakcije laičkih i liberalnih krugova, pa je bio označen kao konzervativac i "nadbiskup u boksačkim rukavicama".

Nakon sedam godina Rode u Vatikan odlazi na "viši položaj", ali uz ocjene da u domovini možda i nije završio svoju misiju, te da je riječ o imenovanju koje karakterizira krilatica da je "promoviran kako bi bio degradiran".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U slovenskim državnim školama tako još uvijek nema ni govora o uvođenju bilo kakvog vjerskog odgoja pod patronatom crkve, što je Rode zastupao cijelo vrijeme svog nadbiskupskog mandata. Štoviše, politika nije pristala niti na uvođenje "fakultativnog vjerskog odgoja" u školskim prostorima.

Osim osnovnog temeljnog ugovora o položaju Rimokatoličke crkve, koji je sve do lani bio osporavan, nema niti naznaka o sklapanju nekog drugog koji bi crkvi dao istaknutiji društveni položaj. Nije riješeno u potpunosti niti pitanje vraćanja crkvene imovine putem denacionalizacije.

Na provokativne medijske komentare zadnjih dana njegova arhiepiskopata po kojima katolička crkva u Sloveniji sada treba nekoga koji će stanje u odnosima s državom demilitarizirati i sanirati, Rode je s čvrstim uvjerenjem odgovorio da je sanaciju provodio on sam i da se nada da će to raditi i njegov nasljednik, te da ga bole javni podsmjesi i difamacije koje je crkva proteklih godina u javnosti doživljavala.

Imenovanje Rodeova nasljednika na mjestu ljubljanskog nadbiskupa i slovenskog metropolita moglo bi se dogoditi u roku nekoliko mjeseci, ali bi moglo potrajati i dulje, navode crkveni krugovi. U međuvremenu će poslove nadbiskupije voditi imenovani upravitelj.

(Hina) xfl ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara