slovenija: oporba jasan pobjednik izbora za europski parlament

Oporbene stranke desnog centra jasan su pobjednik nedjeljnjih izbora za sedam slovenskih predstavnika u Europskom parlamentu, a jedino pitanje koje se pri tome postavlja je li riječ o trendu koji bi mogao dovesti do njihove pobjede na jesenskim parlamentarnim izborima.

Slovenski mediji u ponedjeljak najvećim uspjehom ocjenjuju čak dva mandata Nove Slovenije (demokršćana) i činjenicu da su osvojili nešto više glasova od vladajućih liberalnih demokrata (LDS) premijera Antona Ropa, dok je uspjeh Janšine Demokratske stranke (SDS) bio u neku ruku očekivan s obzirom na to da je riječ o najjačoj opozicijskih skupini u sadašnjem parlamentu.

Kako ocjenjuje ljubljanski list "Dnevnik", lista Nove Slovenije koju su predvodili nekadašnji premijer u prvoj demokratskoj (Demosovoj) vladi s početka 90-ih Lojze Peterle i politički gotovo anonimna Ljudmila Novak premašila je sva očekivanja i tako pripomogla uspjehu desnog centra. Na listi Janšinih Demokrata mandate su osvojili Miha Brejc, sadašnji zastupnik u parlamentu i isto tako nepoznata Romana Jordan Cizelj.

Na listi vladajućih liberalnih demokrata (LDS) plasirali su se u Europski parlament Jelko Kacin, dugogodišnji predsjednik parlamentarnog odbora za vanjsku politiku, te novinarka lista "Delo" Mojca Drčar Murko. Na listi Udružene liste socijalnih demokrata (ZLSD) - iako posljednji na listi - uspio je uz pomoć preferencijalnih glasova dobiti europski mandat predsjednik parlamenta Borut Pahor, što bi moglo najaviti i njegov odlazak sa mjesta predsjednika stranke, o čemu se prije nekoliko mjeseci spekuliralo.

Dan nakon izbora na koje se je odazvalo samo 23,5 posto birača (najmanje od svih država EU-a) jasno je da su rezultati poraz i veliko upozorenje pred jesenske parlamentarne izbore za najjaču stranku u vladi, liberalne demokrate (LDS) premijera Antona Ropa. On sam najavio je veću mobilizaciju u stranci u idućim mjesecima, no stranke desnog centra tvrde da su rezultati znakoviti i već najavljuju pobjedu na jesen čime bi zaustavili dominaciju lijevog centra izraženu u posljednjih 12 godina, kada su formirali više vlada.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako tvrdi komentatorica lista "Dnevnik", slabim rezultatima liberalnih demokrata kumovalo je više čimbenika. To su, navodi list, njihova pozicija u slučaju "izbrisanih neslovenaca" kada je desnica vladin prijedlog zakona o toj materiji uspjela uvjerljivo srušiti na referendumu, ali još više stalne kritike oporbe o korupciji i "oholosti" skoro kao stilu vladanja te stranke.

Zanimljivo je da je i ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, koji u stranci važi kao predstavnik konzervativnog stranačkog pola, odmah nakon objave rezultata rekao da se stranci osvetilo "ljevičarenje" i da je zadnjih mjeseci zauzimala stajališta koja su bila bliža strankama ljevice i novoosnovanom

nestranačkom "Forumu 21", bivšeg predsjednika Milana Kučana, nego stranci koja želi biti stranka centra, s vlastitim nezavisnim stranačkim identitetom.

(Hina) xfl ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara