Slovenija: Oporba predlaže da se referendum o izbrisanima održi zajedno s izborima

ČETIRI slovenske oporbene stranke u četvrtak su predložile da se na dan parlamentarnih izbora raspisanih za 3. listopada održi i referendum o vraćanju prebivališta u Sloveniji takozvanim "izbrisanim neslovencima".

To su predložili zastupnici Demokratske stranke (SDS), Pučke stranke (SLS), Nove Slovenije (N.Si) i Nacionalne stranke (SNS) kako bi se, kako su naveli u inicijativi, definitivno uredilo to pitanje i njime prestalo opterećivati zastupnike idućeg saziva parlamenta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanje koje bi se postavilo na referendumu po prijedlogu oporbe glasilo bi: "Jeste li za to da se zakonom o prebivalištu stranaca nasljednica nekadašnje SFRJ ograniče odštete?".

Devedeset pet posto glasača na referendumu sa sličnom temom koji su u proljeće inicirale stranke desnog centra sa sličnom temom izrazilo je protivljenje da se "izbrisanim neslovencima" vrati prebivalište u Sloveniji. Vladajuće stranke lijevog centra i premijer Rop ocjenjuju kako oporba "podgrijavanjem" osjetljivog pitanja uoči izbora želi srušiti vladina nastojanja da se pitanje izbrisanih riješi sistemskim zakonom kojim bi se pravo na domicil izbrisanima vratio "retroaktivno" nakon što je ustavni sud donio pravorijek da je njihovo brisanje iz registra stanovnika bilo bez zakonske osnove.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara