Slovenija ove godine uvodi putovnice s biometrijskim podacima

SLOVENIJA će ove godine početi izdavati prve putovnice s biometrijskim podacima, najavio je u ponedjeljak u izjavi za Slovenski radio ministar unutarnjih poslova Dragutin Mate.

Mate je rekao da će prve putovnice biti izrađene sredinom godine ako uspije javni natječaj za izbor poduzeća koje će ih izrađivati.


Prema vladinoj uredbi s početka ove godine nove slovenske putovnice imat će ugrađene beskontaktne čipove od najmanje 32 kilobajta memorije, kako bi u njih stala fotografija nositelja dokumenta i njegovi otisci prstiju, uz ostale standardne podatke koje moraju imati takvi dokumenti.

Slovenska vlada nedavno je prekinula višegodišnji ugovor o izradi slovenskih putnih dokumenata s domaćim tvrtkama "Mirage" iz Novog Mesta i "Cetis" iz Celja nakon objave više medijskih napisa po kojima su te tvrtke posao dobile uz pomoć visokog dužnosnika bivše vlade.

"Mirage" i "Cetis" naveli su da ih predstavnici nove vlade nakon raskida ugovora nisu kontaktirali, ali se nadaju da će na natječaju dobiti posao za izradu novih putovnica.

Pri tome upozoravaju da zemlje izradu dokumenata obično ne naručuju u inozemstvu i da su u tehnološku opremu utrošile milijune eura.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara