Slovenija: Parlament protiv kadrovskih prijedloga predsjednika Drnovšeka

SLOVENSKI parlament kasno je sinoć odbacio veći dio kadrovskih prijedloga predsjednika države Janeza Drnovšeka o ljudima koji će državu predstavljati u pravosudnim tijelima Europske unije.

Sa samo jednim glasom većine prošao je jedino prijedlog o kandidaturi Marka Ilešiča za suca na Europskom sudu. Premalo glasova dobio je bivši ustavni sudac i nekadašnji ministar školstva Lovro Šturm koji kandidira za predstavnika u europskom tijelu za zaštitu osobnih podataka kao i Barbara Breziger koja se kandidirala za budući tužiteljski organ EU-a Barbara Brezigar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nekadašnja slovenska državna tužiteljica i Drnovšekova protukandidatkinja na predsjeničkim izborima 2002. godine dobila je samo trećinu zastupničkih glasova, najmanje od svih ostalih, što znači da za nju nisu glasali niti svi predstavnici stranaka desnog centra koji su je prije dvije godine kandidirali za najviši položaj u državi.

Težak parlamentarni udarac Drnovšek je doživio i odbijanjem njegova trećeg po redu kandidata za dužnost predsjednika državnog revizijskog suda. Oporba je nepriličnim ocijenila pokušaj da se na to mjesto izabere Andrej Engelman, zamjenik ministra za europske poslove u sadašnjoj vladi premijera Antona Ropa, a s tim se očito složio i dio zastupnika koalicijskih stranaka.

Zbog sinoćnjeg ishoda glasovanja biti će potrebno obnoviti sve postupke kandidatura, i to u sve nervoznijoj atmosferi intenziviranja izborne kampanje pred izbore za slovenske zastupnike u Europskom parlamentu koje je Drnovšek raspisao za 13. lipnja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara