Slovenija: Parlament traži veće ovlasti u odlučivanju o europskim poslovima

SLOVENSKI parlament namjerava usvojiti poseban zakon kojim će vladu obvezati na tješnju suradnju u "europskim pitanjima".

Predsjednik parlamenta Borut Pahor najavio je nove konzultacije parlamentarnih stranaka o tom pitanju nakon žestokih krititika koje su parlamentarci iznijeli na način komuniciranja koji sa njima ima vlada premijera Antona Ropa, a osobito ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel.

Rupelov prethodnik na mjestu ministra Lojze Peterle izjavio je prošlog tjedna da službena stajališta slovenske vlade prije dozna sa web-stranice Europske unije nego od Rupela koji zastupnike o važnim pitanjima obavještava post-festum, na sastancima sličnim brifinzima za novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prijedlog zakona o suradnji vlade i parlamenta većinom je usklađen, no još je nejasno tko će sazivati sastanke parlamenta na kojima bi se odlučivalo o smjernicama vladi. U najvažnijim pitanjima za položaj Slovenije u Europskoj uniji odlučivalo bi se dvotrećinskom većinom zastupnika. Vlada bi doduše mogla donijeti i odluku koja ne bi dobila takvu podršku, ali bi je morala dodatno argumentirati, na primjer stajalištem da bi ispunjavanjem želje zastupnika škodila nacionalnim interesima.

Prijedlog zakona predviđa da će se pitanjima zajedničke vanjske i sigurnosne politike baviti parlamentarni odbor za vanjske poslove, a svim ostalim pitanjima parlamentarni odbor za europske poslove. Zatvaranje sjednica tih odbora za javnost tumači se praksom većine europskih država, a kao jedna od rijetkih država koje imaju drukčiju praksu navodi se Irska.

(Hina) fl sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara