Slovenija: Poboljšanje stanja kod sumnjive bolesnice

ZDRAVSTVENO stanje slovenske bolesnice kod koje se sumnjalo da bi mogla biti zaražena atipičnom upalom pluća se popravilo u noći sa nedjelje na ponedjeljak, javlja slovenski radio koji se poziva na izvore Ministarstva zdravstva u Ljubljani.

U Sloveniji za sada nema vijesti o mogućim novim slučajevima atipične upale pluća iz jugoistočne Azije nakon što je u subotu zabilježen prvi sumnjivi slučaj kod pacijentice koja je primljena na Infekcijsku kliniku u Ljubljani nakon dužeg boravka u Vijetnamu.

No, svi putnici koji su s njom bili u zrakoplovu kad se vraćala u domovinu i sa kojima je bila u kontaktu, pozvani su da se jave liječniku ako primijete simptome bolesti. Riječ je o putnicima na letu Pariz - Ljubljana 7. ovog mjeseca, a znakovi bolesti su temperatura iznad 38 stupnjeva, teško disanje i kašalj.

Svima onima koji nemaju nužne poslove zdravstvene vlasti Slovenije preporučile su da do daljnjega ne putuju u zemlje jugoistočne Azije. Više detalja o prvom suspektnom slučaju spomenute upale pluća u Sloveniji bit će možda poznato danas popodne nakon najavljene izjave ministra zdravstva Dušana Kebera.

Širenje upale pluća u Vijetnamu zaustavljeno

VIJETNAM je, čini se, zaustavio širenje atipične upale pluća koja je ograničena na dvije bolnice u glavnome gradu Hanoju u kojima se liječi pedesetak zaraženih, kazao je u ponedjeljak dužnosnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Nacionalna televizija savjetovala je ljudima da izbjegavaju gužve i često peru ruke, preporučivši čak i nošenje zaštitnih maski kako bi izbjegli zarazu.

"Ljudi su čuli za virus, no znaju da su dosad pogođeni samo zdravstveni radnici i da se bolest nije proširila na zajednicu", rekao je Hoanh Thu Long, direktor vijetnamskog Nacionalnog instituta za higijenu i epidemiologiju.

Liječnik WHO-a u Hanoju rekao je da od petka nisu zabilježeni novi slučajevi te da su "dosadašnji ograničeni na dvije gradske bolnice".

U Francuskoj bolnici u karanteni se liječi 31 oboljeli, a 19 ih je u karanteni u susjednoj bolnici Bach Mai, rekao je. Jedna medicinska sestra preminula je u subotu.

Svi zaraženi bili su u izravnom kontaktu s Francuskom bolnicom, u kojoj je liječen jedan Amerikanac kineskog podrijetla koji je bolest navodno donio iz Kine 24. veljače, rekao je dužnosnik. Prebačen je u Hong Kong gdje je i preminuo.

Kod desetero pacijenata zabilježeno je poboljšanje i prebačeni su s s intenzivne njege na odjel, rekao je.

O BOLESTI

Akutna atipična upala pluća dosad je prijavljena u devet zemalja, objavio je WHO.

U Aziji i Kanadi od nje je dosad umrlo devetero ljudi, a nekoliko stotina je zaraženo.

Prvi put identificirana je u veljači u južnoj Kini (pokrajina Guangdong, stotinjak kilometara od Hong Konga), gdje je zaraženo 305 ljudi, a petero je umrlo.

Bolest nalikuje gripi. Počinje visokom temperaturom, višom od 38 stupnjeva Celzijusa, groznicom, kašljem i otežanim disanjem i brzo prelazi u upalu pluća. Vjeruje se da ju uzrokuje novi virus.

Kineske vlasti objavile su da liječenje antibioticima kod zaraženih nije dalo rezultata.

Ministar zdravstva Hong Konga objavio je u nedjelju da su neki pacijenti dobro reagirali na kombinaciju anti-virusnih lijekova i steroida.

WHO je zbog pojave SARS-a (teškog akutnog respiratornog sindroma) objavio upozorenje o sigurnosti putovanja, proglasivši bolest "globalnom prijetnjom".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara