Slovenija: Počela hitna sjednica parlamentarnog odbora za vanjsku politiku

VANJSKO-POLITIČKI odbor slovenskog parlamenta započeo je u srijedu poslijepodne hitnu sjednicu posvećenu problematici Piranskog zaljeva, a na sjednici su prisutni ministri vanjskih i unutarnjih poslova Ivo Vajgl i Rado Bohinc, te slovenski veleposlanik u Hrvatskoj Peter Bekeš.

Kako je javila slovenska tiskovna agencija STA, hitna sjednica održava se na prošlotjedni zahtjev Slovenske pučke stranke (SLS) koja je ocijenila da sporazum hrvatske i slovenske policije o međusobnom obavješćivanju u slučajevima ribarskih incidenata praktično znači da se Slovenija "odrekla jurisdikcije nad Piranskim zaljevom". Policijski dužnosnici kasnije su taj sporazum s početka kolovoza ocijenili kao nacrt koji bi se primjenjivao u slučaju da je došlo do obnove važenja ribarskog kodeksa u malograničnom pojasu, što se nije dogodilo.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako navodi STA, slovenski ministar unutarnjih poslova Rado Bohinc u utorak je nakon susreta s hrvatskim ministrom Marjanom Mlinarićem na Brdu kod Kranja rekao da su incidenti u Piranskom zaljevu u suprotnosti s dogovorom o izbjegavanju incidenata, te ustvrdio kako slovenska policija oduvijek kontrolira zaljev, dok je Mlinarić izjavio da se hrvatska policija u djelovanju drži međunarodnog prava, sve dok diplomati i političari ne postignu sporazum. Središte prijepora je u tzv. crti sredine u Piranskom zaljevu, odnosno Savudrijskoj vali i različitoj interpretaciji o granici policijske kontrole što ga imaju dvije strane.

Očekuje se da će sjednica biti završena navečer, a nije poznato hoće li tom prilikom biti prihvaćeni i zaključci koje je predložila Slovenska pučka stranka, koja zahtijeva da se stanje u zaljevu vrati na ono koje je važilo prilikom slovenskog osamostaljenja 25. lipnja 1991. godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara