Slovenija: Podaci obavještajne službe nisu za javnost

Podaci o djelovanju Slovenske obavještajnosigurnosne službe (SOVA) nisu informacije javnog karaktera na koju javnost ima zakonsko pravo, presudila je u utorak državna povjerenica za pristup javnim informacijama Nataša Musar Pirc u vezi s jednim zahtjevom građana da se objave podaci o tome koliko je ljudi u Sloveniji u zadnjih pet godina bilo "pod nadzorom" tajnih službi.

"Otkrivanje takvih izvješća moglo bi nanijeti političku i ekonomsku štetu državi i onemogućiti djelovanje obavještajne službe", navela je u ocjeni povjerenica. Otkrivanjem statističkih podataka o broju i vrsti "operativnih mjera" koje obavještajna agencija koristi otkrilo bi strategiju rada službe zbog kojih se ti dokumenti već prilikom nastanka klasificiraju, ocijenila je povjerenica, nekadašnja novinarka komercijalne televizijske postaje POP-TV.

Na informacije o djelovanju obavještajnih službi po slovenskom Ustavu imaju pravo parlamentarni organi i vlada, a u nekim slučajevima sud i pučki pravobranitelj ljudskih prava.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inicijator akcije da se spomenuti podaci objave sada ima pravo upravnog spora protiv odluke povjerenice za javne informacije.

(Hina) xfl ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara