Slovenija: Policija spriječila ulazak "izbrisanih" u parlament

Policija je u utorak popodne spriječila ulazak u zgradu slovenskog parlamenta dvadesetak "izbrisanih neslovenaca" koji su prosvjedovali zbog toga što parlament još nije ukinuo nezakonitu odluku o brisanju dvadesetak tisuća neslovenaca iz registra stanovništva u veljači 1992. godine.

Predsjednik društva Izbrisani Aleksandar Todorović izjavio je novinarima da je namjera prosvjednika bila ući u zgradu parlamenta i u njoj ostati sve dok se ne primijeni pravorijek Ustavnog suda koji je 1989. godine presudio da je odluka o brisanju neslovenaca koji nisu uzeli slovensko državljanstvo bila nezakonita.

"Tragedija se nastavlja, još uvijek postoje ljudi koji su deportirani iz Slovenije i odvojeni od svojih obitelji", rekao je Todorović. Dodao je da akcija Izbrisanih nije radikalna i ekstremistička nego su to izjave nekih slovenskih političara koji su o tim ljudima govorili kao o "otpadu" i "špekulantima" koji bi trebali napustiti Sloveniju.

Todorović je najavio da će akciju pokušaja ulaska u zgradu parlamenta ponoviti u jednoj drugoj prilici.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Društvo Izbrisani, kako navode u svom priopćenju za javnost u povodu 14. obljetnice brisanja iz registra, pismom je obavijestilo predsjednika države Janeza Drnovšeka da se žele upisati u njegov nedavno osnovani Pokret za pravednost i razvoj, ali da još nisu dobili odgovor na tu molbu.

Drnovšek je nedavno izjavio da je odluka o brisanju neslovenaca iz registra stanovništva bila nepravda koju treba ispraviti.

(Hina) xfl ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara