Slovenija: Popodne o sporazumu o nuklearci

SLOVENSKI parlament trebao bi po ranijim najavama popodne odlučivati o ratifikaciji sporazuma o nuklearci Krško.

Po izvorima u Ljubljani ratifikacija je i dalje upitna zbog interesa lokalnih zajednica koje predstavlja gradonačelnik Krškog Franci Bogovič. On je - kako je javila slovenska agencija STA - izrazio nezadovoljstvo dosadašnjim jamstvima koje je slovenska vlada dala u pogledu zaštite interesa lokalnih općina u pogledu novčanih kompenzacija.

Parlamentarni odbor za okoliš i prostor na jutrošnjoj je sjednici podržao izmjene dvaju zakona koje će se u parlamentu naći na odlučivanju zajedno s ratifikacijom sporazuma o Krškom. Riječ je o izmjenama zakona koji se odnose na financiranje razgradnje nuklearke nakon njena zatvaranja, skladištenje nuklearnog otpada i zakona o nuklearnoj sigurnosti


Kako je tom prilikom izjavio ministar okoliša Janez Kopač, nije riječ o izmjenama već potpisanog sporazuma o nuklearci nego o izvedbenim aktima. Ipak, parlamentarni je odbor prihvatio zaključak da spomenuti akti omogućavaju da međudržavni sporazum s Hrvatskom bude otkazan ako se jedna strana ne bi držala rokova koji su prihvaćeni u pogledu gradnje skladišta za nuklearni otpad i fonda za razgradnju nuklearke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara