Slovenija prava bivših predsjednika ograničila na pet godina, u Hrvatskoj su doživotna

Slovenija prava bivših predsjednika ograničila na pet godina, u Hrvatskoj su doživotna

Tekst: L.J.
Foto: Fah Pool/Cropix

IAKO se većina razvijenih demokracija brine o dignitetu svojih bivših predsjednika, ne radi svaka država to na isti način. Većina europskih država prilagodila je korištenje povlastica svojim proračunskim sredstvima.

Uzmimo za primjer susjednu Sloveniju u kojoj bivši predsjednici uživaju ta prava tek prvih pet godina nakon prestanka njihova mandata, a ne doživotno. Tako se Milan Kučan, kojeg je naslijedio Janez Drnovšek, nakon dolaska Danila Turka za predsjednika Slovenije morao oprostiti s povlasticama bivšeg predsjednika, piše Zadarski list. Posebno je zanimljivo napomenuti kako se Kučan nakon napuštanja dužnosti predsjednika gotovo našao na ulici, s obzirom na to da je zakon o pravima bivših predsjednika stupio na snagu nakon što je predana vlast Drnovšeku.

Kučan ostao "na cesti"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši slovenski predsjednik tako je neko vrijeme bio bez ureda u kojem bi mogao primiti svoje sugovornike. Kučanu se također iz državnog proračuna isplaćuje razlika između mirovinske osnovice i iznosa od 80 posto plaće predsjednika. U njegovu slučaju to je iznos od 1.607 eura neto. Pet godina nakon prestanka mandata imao je pravo na ured, tajnicu i osiguranje, piše list.

Vaclav Havel je u Češkoj imao pravo na državnu zaštitu i automobil, i to samo u ograničenom periodu, a doživotno nije stekao ni pravo na povlaštenu imovinu. Tako Havelova mjesečna mirovina iznosi manje od 500 eura, a nakon silaska s dužnosti dobio je otpremninu od 30.000 eura. Štedljivi su i Poljaci koji Lechu  Walesu doživotno isplaćuju tek pola predsjedničke plaće, te Austrijanci, gdje bivši predsjednici uživaju uglavnom ista prava kao i ostali državni dužnosnici.

Hrvatska je sada prvi put u svojoj povijesti suočena s institucijom bivšeg predsjednika. Prema zakonu iz 2004., bivši hrvatski predsjednik ima doživotno pravo na ured, dva zaposlenika, službeno vozilo s vozačem i osiguranje. Izdrži li Josipović samo jedan mandat, Hrvatska bi se tako za pet godina vrlo lako mogla naći u situaciji da ima dva bivša predsjednika. Obojici će, jasno, morati plaćati sve povlastice bivšeg predsjednika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara