Slovenija predlaže Italiji slobodan protok radne snage

Slovenska vlada predložila je Italiji sklapanje bilateralnog sporazuma o slobodnom protoku radne snage nakon ulaska Slovenije u Europsku uniju koji se očekuje u svibnju iduće godine.

Kako u svom današnjem broju piše tršćanski list Il Piccolo, to je bio glavni zahtjev kojega je predsjedniku talijanskog parlamenta Pierferdinandu Casiniju jučer prilikom posjeta Rimu iznio Borut Pahor, predsjednik slovenskog parlamenta.

Europska komisija usvojila je naime prošle godine - na inzistiranje Njemačke i Austrije - rješenje prema kojemu će 10 novopridruženih zemalja pravo na slobodan protok radne snage u smjeru zapada moći ostvariti tek nakon sedam godina. Kako procjenjuje Il Piccolo, slovensko-talijansku granicu svakog dana prelazi oko 10.000 Slovenaca koji kao dnevni migranti rade na području Furlanije, Trsta i Gorizije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tršćanski list također navodi da je u razgovorima bilo riječi o bilateralnoj zaštiti manjina, pri čemu su talijanski sugovornici predložili svojim slovenskim gostima da, po uzoru na sličnu talijansko-hrvatsku komisiju, pristanu na osnivanje mješovitog povjerenstva koje bi razmatralo mogućnosti povrata imovine nekadašnjih talijanskih izbjeglica (esula) čija prava nisu zahvaćena važećim odredbama Osimskih sporazuma koje su potpisale Italija i bivša SFRJ, a koje su naslijedile Hrvatska i Slovenija.

´Takav bi potez ako ga Slovenija usvoji bio važan korak´, ocijenio je, kako prenosi Il Piccolo, talijanski ministar za odnose s parlamentom Carlo Giovanardi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara