Slovenija predlaže sporazum o izbjegavanju incidenata

Slovenija predlaže sporazum o izbjegavanju incidenata
SLOVENSKO ministarstvo vanjskih poslova Hrvatskoj će predložiti zaključivanje bilateralnog sporazuma o izbjegavanju incidenata, a taj je prijedlog tijekom dana na sastanku veleposlanika državačlanica Europske unije u Bruxellesu već naišao na pozitivan prijem, izjavio je u srijedu slovenski ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl.

Vajgl je ponovio poznato slovensko stajalište da Ljubljana ne isključuje arbitražu kao opciju i zadnju mogućnost dodajući da se ministarstvo vanjskih poslova za nju priprema te da je za to prikupilo bogatu dokumentaciju. O tome bi, istaknuo je, eventualnu odluku mogao donijeti tek novi slovenski parlament koji će biti sastavljen nakon parlamentarnih izbora 3. listopada i to, kako je pojasnio slovenski šef diplomacije, uz širok politički koncenzus "a ne nadglasavanjem".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po Vajglovim riječima, bilateralni sporazum bio bi "prvi korak" za sređivanje otvorenih pitanja s Hrvatskom, osobito graničnih. Šef slovenske diplomacije rekao je "da je Slovenija tijekom dana na sastanku stalnih predstavnika država-članica EU-a u Bruxellesu predstavila svoj prijedlog sporazuma o izbjegavanju incidenata na spornim graničnim područjima s Hrvatskom". Dodao je da je prijedlog u Bruxellesu ocijenjen pozitivno i da očekuje i pozitivnu reakciju hrvatske strane.

Slovenija je uz to, rekao je Vajgl, kontaktirala s "dva ugledna državnika s iskustvom" iz Europske unije koji Ljubljani nude dobre usluge u rješenju graničnih pitanja, ne želeći u sadašnjoj fazi otkrivati o kome je riječ i dodajući da o tome prvo treba postići dogovor s Hrvatskom.

Slovenski ministar vanjskih poslova izrazio je nadu da će sporazum o izbjegavanju incidenata u graničnom području biti sklopljen što prije i da će Hrvatska na prijedlog sporazuma povoljno reagirati.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara