Slovenija: Pritisak birača i rokova na formiranje vlade

SLOVENSKI birači željeli bi da što prije dođe do formiranja vlade s čvrstom većinom u parlamentu, a za to je neophodno da u buduću vladu uđe jedna od dviju vodećih stranaka lijevog centra, pokazala je anketa koju je u ponedjeljak objavio ljubljanski list "Dnevnik".

Na pitanje koju bi stranku vjerojatni budući mandatar Janez Janša trebao pozvati u svoju koaliciju, najviše ispitanika navelo je Udruženu listu socijalnih demokrata (ZLSD). Za koaliranje Janšine Slovenske demokratske stranke (SDS) sa ZLSD-om zauzima se 15,8 posto ispitanika, a za koaliranje SDS sa Bajukovom Novom Slovenijom (N.Si), koja je inače sigurna koalicijska partnerica Janše, zauzima se 13,8 posto ispitanika. Tek nakon toga kao potencijalni partneri u Janšinoj vladi na listi očekivanja birača slijede DESUS (Demokratska stranka umirovljenika) sa 13,7 posto, pa liberalni demokrati (LDS) sa 11,5 posto - što je gotovo isključena kombinacija formiranja "velike" koalicije dviju najvećih stranaka u novom parlamentu, zatim slijede Slovenska pučka stranka (SLS) sa 7,3 posto i Slovenska nacionalna stranka (6,0 posto).

ZLSD je zadnjih je 12 godina sudjelovala u koalicijskim vladama koju su formirali liberalni demokrati (LDS), do izbora održanih 3. listopada ove godine najjača politička stranka u državi, a zbog tijesnog ukupnog rezultata ljevice i desnice na izborima Janša bi s njom mogao računati na formiranje vlade koja bi stabilno vladala u iduće četiri godine, podsjeća list. "Dnevnik" navodi da ispitivanje pokazuje kako se mišljenje javnosti poklapa i s namjerama samog Janše kao budućeg mandatara, iako su prvi razgovori Janše i predsjednika ZLSD-a Boruta Pahora pokazali da tu suradnju neće biti lako ostvariti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako navodi "Dnevnik", ispitivanje provedeno krajem prošlog tjedna pokazalo je da je većina javnosti naklonjena ideji o formiranju koalicije stranaka desnog centra koje su pobijedile na izborima, ali uz dodatak jedne jače stranke s lijevog političkog pola, vjerojatno ZLSD-a, jer je LDS sada doživljena kao stranka koja je na izborima potučena. Zanimljivo je, dodaje list, da su ZLSD-u kao potencijalnom partneru u vladi naklonjeni i birači koji su na izborima glasovali za Janšinu stranku.

Ispitivanje znači i svojevrstan pritisak na što skorije formiranje vlade kako bi "postizborni vakuum" trajao što kraće. Slovenski predsjednik Janez Drnovšek u ponedjeljak počinje konzultacije sa strankama, namijenjene traženju imena mandatara za sastav vlade koja bi imala većinu u 90-članskom parlamentu. Ukoliko bi čekao krajnje rokove za svoj prijedlog, Drnovšek bi s njime mogao izaći pred parlament tek u drugoj polovici idućeg mjeseca. S druge strane, uz pritisak glasača da se vlada formira što prije, postoji i svojevrstan pritisak kalendara međunarodnih događaja na tu dinamiku budući da sadašnja vlada Antona Ropa obavlja tekuće poslove. Tako će se, primjerice, 25 i 26. studenoga u Portorožu održati sastanak predsjednika vlada Srednjoeuropske inicijative (SEI) na kojemu je Slovenija zemlja-domaćin.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara