Slovenija protestira zbog hrvatskog ribolovnog pravilnika

SLOVENIJA je uložila diplomatski prosvjed zbog pravilnika o granicama ribolovnog područja u hrvatskom moru, ocjenjujući da je riječ o posezanju u morsko područje pod slovenskim suverenitetom i novom pokušaju jednostranog prejudiciranja granice.

Kako je u subotu na svojim web-stranicama objavilo slovensko ministarstvo vanjskih poslova, u noti koja je predana hrvatskom veleposlanstvu u Ljubljani odbacuju se navodi iz spomenutog pravilnika kojima se definira hrvatsko ribolovno područje jer je riječ o "državnom teritoriju Republike Slovenije", pa zato "prihvaćanje spomenutog pravilnika znači posezanje na područje pod slovenskim suverenitetom".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je, navodi slovensko ministarstvo vanjskih poslova, "o još jednom u nizu hrvatskih jednostranih poteza kojima Hrvatska pokušava prejudicirati rješenje graničnog pitanja". Isto tako, Ljubljana protestira jer se u pravilniku spominje hrvatska ekološko ribolovna zona koja također, kako se navodi, zadire u područje na kojemu Slovenija provodi suverena prava i jurisdikciju.

"Ministarstvo vanjskih poslova očekuje da će mjerodavni hrvatski organi do konačnog dogovora o graničnom pitanju poštovati stanje od 25. lipnja 1991. Poštovanje tog stanja obveza je koja proizlazi iz općeg načela međunarodnog prava, ustavnih dokumenata obiju država, te iz zajedničke izjave o izbjegavanju incidenata" - navodi se u izjavi koju je objavilo slovensko ministarstvo vanjskih poslova.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara