Slovenija radi na komadanju Bosne i Hercegovine

Slovenija radi na komadanju Bosne i Hercegovine

POSLJEDNJI susret ministarstava Republika Slovenija i Republike Srpske na kojem se razgovaralo o europskim integracijama i borbi protiv terorizma mimo državnih organa BiH više je nego jasna poruka bosanskohercegovačkoj javnosti, naročito ministarstvu vanjskih poslova BiH, drže čelnici SDA, piše pincom.info. Naime, Slovenija radi na raspadu BiH.

Tome u prilog ide i poruka slovenskog premijera Janeza Janše, otprije pola godina, kojom je naglašeno da je BiH ozbiljna prijetnja sigurnosti Zapadnog Balkana, da je njena budućnost nejasna te ne može egzistirati samostalno bez međunarodnih predstavnika. Takva izjava doimala se dobronamjernom, poručuju iz SDA, ali nakon diplomatskog "neprimjerenog" susreta Janše sa premijerom RS Miloradom Dodikom, i to bez nazočnosti predstavnika BiH, ona poprima neka druga značenja.

Slovenija - jak odvjetnik Srbije

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Stvari očito treba sagledati u onom kontekstu u kojem je ministar vanjskih poslova Slovenije nedavno naznačio da će Slovenija biti jak odvjetnik Srbije", upozoravaju iz SDA.

"Znajući sve što su za posljedicu imali srpsko-hrvatski dogovori u preuređenju međusobnih odnosa na račun BiH, eto najnoviji potezi vraćaju nas na odnose uspostavljene prvom Jugoslavijom u kojoj su sudbinu ovih prostora određivali srpsko-hrvatsko-slovenski nacionalizmi na račun državotvornog bosanskohercegovačkog političkog naroda i  svih njenih građana", sigurni su političari bošnjačkog SDA.

Kako je očito da je BiH najveća žrtva "takvih krojenja bivše Jugoslavije", SDA-ovci poručuju da njihova domovina "neće biti moneta za raščišćavanje nezavršenih nacionalističkih projekcija i prve i druge Jugoslavije". Iz SDA ističu da će BiH nadživjeti "najnovija slovenska komadanja" koja se očituju i u ponašanju skandalozne, politički i privatno, slovenske veleposlanice u BiH Nataše Vodušek, ali i u težnjama vlasi iz Banja Luke za neovisnošću.

Ig.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara