Slovenija: Rast potpore ulasku u nato nakon Praga

POTPORA slovenske javnosti uključenju države u NATO savez porasla je nakon pozivnice koja joj je upućena s nedavnog praškog summita te organizacije u Pragu, pokazalo je ispitivanje što ga je u subotu objavio vodeći slovenski list ´Delo´.

Na najavljenom referendumu o uključenju u NATO glasovalo bi 86,4 posto Slovenaca, 49 posto bi glasovalo za savezništvo, a 34 posto protiv, pokazala je telefonska anketa u kojoj je 27. studenoga sudjelovalo 700 ispitanika. Ostali su još neopredijeljeni, ali je rezultata za 10 posto naklonjeniji prihvaćanju članstva u odnosu na ispitivanje provedeno prije praškog summita na kojemu je Slovenija u skupini 7 država pozvana da se priključi organizaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Konkretni pregovori o uključenju počet će, kako je priopćeno u Ljubljani, početkom iduće godine, a građani će se o članstvu opredijeliti na referendumu koji se mora održati prije potpisivanja protokola o pristupu.

Predsjednik vlade Janez Drnovšek izjavio je da se zalaže za referendum koji ne bi imao formu zakonski obvezujućeg čina nego bi sadašnju vladu moralno i politički vezao na njegov ishod. Drnovšek se zalaže da se o uključenju u NATO i Europsku uniju održe odvojeni referendumi iako naglašava da je riječ o dva paralelna procesa u kojima o stvarnim posljedicama odluka treba argumentirano obavijestiti građane.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara