SLOVENIJA: ROP PARLAMENTU PREDLOŽIO NOVOG MINISTRA VANJSKIH POSLOVA

Slovenski premijer Anton Rop u četvrtak je predložio parlamentu da razriješi dosadašnjeg ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela i za novog ministra imenuje Ivu Vajgela, profesionalnog diplomata, trenutačno na mjestu veleposlanika u Njemačkoj.

Rop je u obrazloženju odluke, koju su mediji najavljivali već neko vrijeme, kao osnovni razlog Rupelove smjene naveo "smanjeno povjerenje" izazvano približavanjem Rupela oporbenim strankama desnog centra.

Premda pripada stranci liberalnih demokrata (LDS) koju vodi Rop, Rupel je stranku nakon slabijih rezultata na izborima za europski parlament optužio za "ljevičarenje" i približavanju nestranačkoj udruzi "Forum 21" koju vodi nekadašnji predsjednik Milan Kučan.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smjenjivanje Rupela - jedne od vodećih političkih figura iz vremena osamostaljivanja Slovenije - iz vlade nekoliko mjeseci prije redovnih parlamentarnih izbora, kritizirali su oporbeni prvaci Janez Janša i Andrej Bajuk, optužujući Ropa da tako šteti interesima i kredibilitetu države u godini kad je Slovenija postala članicom Europske unije i NATO saveza.

(Hina) xfl ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara