Slovenija: Rupel nezadovoljan američkim popisom za Irak, antiglobalisti likuju

SLOVENSKO ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak je priopćilo da je preko veleposlanstva u Washingtonu od Sjedinjenih Država zatražilo pojašnjenje za isključenje Slovenije s popisa zemalja koalicijskih saveznika u Iraku, koje će smjeti konkurirati za poslove u obnovi Iraka.

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je pak da uvrštenje Slovenije na "negativnu" listu neće škoditi slovenskim poduzećima koja ionako u Iraku mogu za poslove konkurirati kao podizvođači, ali je izrazio bojazan od eventualnih političkih konsekvencija.

"Od Washingtona smo zatražili pojašnjenje u vezi spomenute odluke jer biti na spomenutoj listi nije ugodno iako slovenska poduzeća neće biti oštećena", ocijenio je šef slovenske diplomacije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rupel je u vrijeme intervencije u Iraku zagovarao tješnju potporu Amerikancima.

Slovenske antiglobalističke skupine reagirale su, međutim, tvrdnjama da se sada pokazala pravilnost njihova tadašnjeg kritiziranja Rupela kao bespogovornog predstavnika proameričke politike i potpisnika deklaracije iz Vilniusa kojom je podržana američka intervencija u Iraku.

Slično tvrdi i nacionalistički čelnik Zmago Jelinčič čija je stranka u povodu gubitaka poslova u Iraku za slovenska poduzeća, u četvrtak u izjavi za javnost, zapisala kako je razvoj događaja pokazao da je tadašnji Rupelov proamerikanizam bio "potpuno apsurdan" jer je - kako navode - jasno da su Amerikanci napali Irak kako bi realizirali svoje "ekonomske apetite".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara