Slovenija: Rupel pojasnio zaplete s deklaracijom Vilnius 10

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel ocijenio je pretjeranima medijske napade kojima je izložen zbog potpisivanja izjave kojima su ministri vanjskih poslova država skupine Vilnius 10 podržali američka stajališta glede američke krize, te zanijekao da je to učinio bez koordinacije s vladom i predsjednikom države.

´S punom odgovornošću tvrdim da sam o tome razgovarao i s predsjednikom vlade i s predsjednikom države i da su se oni s time složili´, izjavio je Rupel u utorak novinarima nakon sastanka sa belgijskim ministrom vanjskih poslova Louisom Michelom koji nije želio komentirao slovenska stajališta prema iračkoj krizi.

Rupel je izjavio da je u razgovoru s belgijskim ministrom zastupao stajalište kako su u NATO savezu prijepori oko iračke krize između članica ´kontraproduktivni´ i da se Slovenija ne bi složila sa jednostranom američkom akcijom u Iraku.

´Inspektori UN-a trebaju više vremena, a u rješavanju krize treba uvoditi kontekst UN-a´, rekao je Rupel novinarima nakon sastanka s belgijskim ministrom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanje opredjeljivanja prema iračkoj krizi u Sloveniji i dalje dominira glavnim novinskim stupcima. U razgovoru za ´Delo´ od srijede američki republikanski političar i predsjednik Odbora za oslobođenje Iraka Bruce Jackson zanijekao je tvrdnje da je on osobno autor deklaracije koju su potpisale zemlje iz skupine Vilnius 10.

´Iako je naš odbor blizak skupini iz Vilniusa, te su države imale više sastanaka na kojima su oblikovale tekst izjave. Njihove su izjave samo njihove. Odbor kojemu predsjedavam privremeni je odbor, a moje veze sa skupinom iz Vilniusa teku preko odbora za NATO´, izjavio je Jackson kojega slovenski list apostrofira kao ključnu osobu koja je u Washingtonu lobirala za proširenje NATO saveza na istočnoeuropske države.

Jackson tvrdi da sve države koje su se pridružile antiiračkoj koaliciji imaju ulogu u protuterorističkoj koaliciji. One manje, poput Slovenije, neće sudjelovati u vojnim akcijama, nego u poratnoj obnovi i demokratizaciji Iraka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara