Slovenija: Slab odaziv na referendumu o "izbrisanima"

Na referendumu o "izbrisanim neslovencima" u prva 4 sata, odnosno do 11 sati u nedjelju prijepodne, glasovao je otprilike svaki deseti Slovenac, što je znatno manje od očekivanja stranaka koje su zahtijevale da se o vraćanju slovenskog domicila za 18.305 neslovenaca odlučuje na takav način.

Izborna komisija priopćila je da je do 11 sati glasovalo 166 tisuća upisanih u birački popis, što je na razini odaziva prošlogodišnjem referendumu o radu trgovina nedjeljom, kada je o zatvaranju trgovina nedjeljom i državnim praznicima donesena odluka tijesnom većinom, ali uz samo trećinski odaziv zainteresiranih.

Neslužbeni rezultati referenduma bit će poznati večeras a, prema ispitivanjima provedenim o toj temi, računa se da će biti odbačen zakonski prijedlog vlade o vraćanju stalnog prebivališta oduzetog 1992. godine za one koji nisu tražili slovensko državljanstvo ili im je ono bilo odbijeno. Većina stranaka iz vlade lijevog centra pozvala je naime svoje pristaše da referendum bojkotiraju jer tvrde da je pitanje vraćanja prava prebivališta za strance s područja bivše Jugoslavije već riješio ustavni sud, pa tu odluku treba provesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zato se na referendumu nisu pojavili predsjednik Janez Drnovšek i premijer Antom Rop, dok je predsjednik parlamenta Borut Pahor prilikom glasovanja izjavio da glasuje jer smatra kako je izlazak na referendum građanska dužnost.

U svojim izbornim jedinicama glasovali su predsjednici oporbenih stranaka desnog centra Zmago Jelinčič, Janez Janša i Andrej Bajuk koji drže da povratak prava na boravak neslovenaca ugrožava temelje slovenske državnosti.

(Hina) xfl ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara