Slovenija službeno obavijestila UN o proglašenju ekološke zone, isto očekuje od Hrvatske

SLOVENIJA je u utorak u Ujedinjenim narodima (UN) službeno predala zakon o proglašenju zaštitne ekološke zone i epikontinentalnog pojasa u Jadranskom moru, što ga je prošle godine donio slovenski parlament s tumačenjem da je riječ o odgovoru na slične poteze Hrvatske i Italije.

Kako je u srijedu u priopćenju za javnost navelo slovensko ministarstvo vanjskih poslova, o tom je zakonu u utorak obaviješten službenom notom glavni tajnik UN-a budući da je Organizacija ujedinjenih naroda depozitar međunarodne konvencije o pomorskom međunarodnom pravu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predajom diplomatske note UN-u Slovenija je "formalizirala proglašenje svoje zaštitne ekološke zone, kako to predviđa Konvencija UN-a o pomorskom međunarodnom pravu. U noti je naglašeno da je ta zona proglašena u skladu sa spomenutom konvencijom i svim drugim međunarodnim ugovorima koji obvezuju Republiku Sloveniju", navodi se u priopćenju slovenskog ministarstva vanjskih poslova.

U izjavi se dodaje da je Slovenija definirala svoja prava i prava trećih država u slovenskoj zaštitnoj ekološkoj zoni, te da će se konačno određivanje granice zaštitne zone odvijati u dijalogu sa susjednim državama i u skladu sa međunarodnim pravom.

U Ljubljani očekuju da će glavni tajnik UN-a sada u skladu s predviđenom procedurom s proglašenjem slovenske zaštitne zone upoznati sve članice UN-a koje su potpisnice Konvencije o pomorskom međunarodnom pravu, navodi priopćenje slovenskog ministarstva vanjskih poslova.

Index.hr/Hina

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara