Slovenija: Smije li europski povjerenik biti politički aktivan u domovini?

SLOVENSKI povjerenik u Europskoj komisiji Janez Potočnik našao se u domovini pod "baražnom vatrom" oporbenih stranaka pod optužbom da sudjeluje u kampanji vlade da što više njenih predstavnika bude izabrano u Europski parlament.

Kako je ovih dana izjavio predsjednik oporbene Demokratske stranke (SDS) Janez Janša, Potočnik se pojavljuje na predizbornim sastancima vladajućih slovenskih liberalnih demokrata (LDS) unatoč preporukama Europske komisije svojim članovima da u domovini izbjegavaju političku pomoć strankama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Potočnik se je prije imenovanja u Bruxellesu predstavljao nestranačkim kandidatom i ovo od njega nismo očekivali", rekao je Janša, dodajući da su ga pozvali i na sastanak oporbe, ali da se nije odazvao. On je ustvrdio da u Potočnikovu nastupu ima elemenata "političke korupcije".

Potočnika je u srijedu u obranu uzeo šef misije EU-a u Ljubljani Erwan Fouere, rekavši da povjerenici EU-a nisu članovi političkih stranaka, ali da se ponašaju sukladno vlastitim političkim aspiracijama i instinktima. Na konferenciji na novinare na kojoj je slovenske birače pozvao da se na izbore za svojih sedam članova budućeg saziva Europskog parlamenta odazovu u što većem broju, on ipak nije htio konkretno komentirati "slučaj Potočnik".

Što veći odaziv na izbore u Europski parlament u svih 25 država-članica povećat će kredibilitet te ustanove, ocijenio je Fouere.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara