Slovenija tolar zamijenila eurom

S NOVOM godinom, Slovenija je svoju nacionalnu valutu, slovenski tolar, zamijenila eurom. Slovenija je 13. zemlja članica europske unije koja je uvela euro.

Tolar, koji je proteklih 15 godina bio slovenska valuta, u novogodišnjoj noći zamijenjen je s eurom, u omjeru 239.640 tolara za jedan euro. Stručnjaci tvrde kako će uvođenje eura biti korisno za slovensko gospodarstvo. Ipak, biti će potrebno nekoliko mjeseci dok se slovenski građani priviknu na novu valutu, što zbog preračunavanja vrijednosti valute, što zbog puno većeg broja kovanica kojeg će sada zbog velike vrijednosne razlike između tolara i eura koristiti u poslovanju.

Bankomati diljem Slovenije su bili isključeni od 21 sat do ponoći kako bi sustav Novu godinu dočekao pripremljen. Među prvima koji su u rukama držali novu slovensku valutu bio je slovenski ministar financija Andrej Bajuk, koji je na bankomatu u ljubljanskoj najvećoj banci NLB izvadio 100 eura.

"Veoma smo ponosni. Prva smo od novih država članica Europske unije, kojoj je uspjelo ispuniti sve zahtjeve potrebne za uvođenje zajedničke europske valute. Zato, euro - dobrodošao kući!" - rekao je Janez Potočnik.

Zamjena valute je za sada prošla bez većih teškoća.

Osim Slovenije, euro se koristi u Austriji, Francuskoj, Belgiji, Finskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Irskoj, Italiji, Luksemburgu, Nizozemskoj, Portugalu i Španjolskoj.

I.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara