Slovenija traži mišljenje EU o proglašenju gospodarskog pojasa

SLOVENSKI ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel i ministar poljoprivrede Franci But u zajedničkom su pismu europskom povjereniku za poljoprivredu i ribarstvo Franzu Fischleru zatražili službeno stajalište Europske komisije o namjeri Hrvatske da proglasi gospodarski pojas u Jadranu.

Rupel i But u pismu uz pojašnjenje o pravnom temelju mogućeg hrvatskog poteza iznose i stajališta Slovenija prema tom pitanju, bez obzira radi li se o proglašenju isključive ekonomske zone (EEZ), ribarske ili ekološke zone, navodi slovensko ministarstvo.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministri su u pismu naglasili da je Slovenija jako zainteresirana za zaštitu okoliša u Jadranskom moru te za njegovo uravnoteženo gospodarsko iskorištavanje i za zajedničko rješavanje navedenih pitanja uz suradnju svih obalnih država na Jadranu.

U vezi s dogovorom o mogućem proglašenju bilo kakve zone u Jadranskom moru Slovenija očekuje prethodno konačno prihvaćanje već parafiranog, sa strane hrvatske i slovenske vlade potvrđenog i javnosti predstavljenog sporazuma između Slovenije i Hrvatske o zajedničkoj državnoj granici. Tek na temelju konačno prihvaćenog sporazuma bilo bi moguće pristupiti dogovaranju o mogućoj uspostavi zona u Jadranskom moru, dodaje se u priopćenju slovenskog ministarstva vanjskih poslova.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara