Slovenija: Tužilaštvo odbilo prijavu protiv Jelinčiča zbog širenja mržnje

Državno tužilaštvo odbilo je prijavu protiv parlamentarnog zastupnika i predsjednika Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmage Jelinčiča koja ga je teretila za širenje netolerancije i govor mržnje protiv pripadnika manjina.

"U demokratskoj državi natovarili bi ih u kamione ili na vagone i poslali u njihove matične države", izjavio je Jelinčič u popularnoj televizijskoj emisiji "Trenja" koja je bila posvećena "neslovencima" i "izbrisanima" koji su 1991. ostali bez slovenskog državljanstva. Zbog spomenute izjave prijavu protiv njega dali su "Društvo izbrisanih" i nekadašnji slovenski ustavni sudac Matevž Krivic koji tvrdi da je u Sloveniji mnogo slučajeva "hate speacha" u medijima i u izjavama političara.

Kako je u utorak na konferenciji za novinare izjavila državna tužiteljica Zdenka Cerar, tužilaštvo je nakon pomnog pregleda snimka spomenute emisije zaključilo da nije riječ o slučaju širenja mržnje i netolerancije kažnjivom po ustavu s dvije godine zatvora, te je prijavu odbacilo. Iz konteksta izjave vidljivo je da se radilo o iznošenju vlastitog mišljenja, ustvrdila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
S istim obrazloženjem odbačena je i prijava protiv glavnog tajnika slovenske vlade i nekadašnjeg ministra unutarnjih poslova Mirka Bandelja koji je - govoreći o oficirima nekadašnje JNA - rekao u istoj emisiji da smatra da u Sloveniji nije mjesto strancima koji su protiv te države nešto učinili.

Bivši ustavni sudac Krivic u svom mišljenju uz prijavu ocijenio je da Jelinčičeve riječi podsjećaju na "Hitlera i Staljina", te da se Austriju kritizira i za mnogo blaže izjave koje dolaze od Joerga Haidera.

(Hina) fl br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara