Slovenija ulazi u promjenu pomorskog zakonika

SLOVENSKI parlament ovog će mjeseca odlučivati o promjenama pomorskog zakonika, ali još nije jasno hoće li u njemu odrediti slovensko teritorijalno more i epikontinentalni pojas, kako to kao reakciju na proglašenje hrvatskog zaštićenog pojasa u Jadranu predlažu neki vladini i parlamentarni predstavnici.

"Više smo puta govorili o toj mogućnosti, zadnji put na zatvorenoj sjednici odbora za vanjsku politiku u petak. Osobno se za to i zalažem", izjavio je u ponedjeljak za slovenski radio Jelko Kacin, predsjednik spomenutog odbora i zastupnik liberalnih demokrata (LDS), stranke kojoj pripada i premijer Anton Rop.

Kacin je, međutim, dodao kako mu je žao da je s tom informacijom u javnost prvi izašao predsjednik slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša, izrazivši ocjenu kako je Janšin prijedlog predizborno motiviran i da čelnik slovenske oporbe njime "glumi HDZ" na slovenskoj političkoj sceni.

"Slovenija ima sve praktične elemente da odredi vlastito teritorijalno more s cijelim Piranskim zaljevom, jer je zaljev 25. lipnja 1991. godine, na dan osamostaljenja, kontrolirala Slovenija, a to bi se more protezalo sve do dodira teritorijalnog mora s otvorenim morem", rekao je Janša za slovenski radio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Slovenski je stranački čelnik prije toga na konferenciji za novinare izjavio da Slovenija promjenama pomorskog zakonika mora "zakonski ostvariti pravo na epikontinentalni pojas", na osnovi sporazuma o epikontinentalnom pojasu između nekadašnje SFRJ i Italije.

"Slovenija je pomorskim zakonikom već odavno morala definirati svoje teritorijalno more i odrediti isključivu gospodarsku zonu, a stvar je političke procjene da li bi takvu zonu proglasili ili ne", rekao je Janša, dodajući kako je Hrvatski sabor svojim "jednostranim potezom" "pokopao sve dosadašnje dogovore o granici".

Sličnu mogućnost iznio je u ponedjeljak u razgovoru za mariborsku "Večer" Miha Pogačnik, savjetnik slovenskog ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela.

Ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je odbilo odgovoriti na pitanje hoće li i samo podržati takvo stajalište jer je ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel na službenom putu u Azerbejdžanu.

Slovenski stručnjak za pomorsko pravo Mitja Gerbec izjavio je da je pravo na proglašenje epikontinentalnog pojasa, odnosno također i isključive gospodarske zone jednostrano pravo država zbog kojega ne moraju konzultirati susjedne države, ali da je u konačnici to pravo ovisno o tome ima li Slovenija izlaz na otvoreno more ili nema.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara