Slovenija: Vlada disciplinirala vodeću zdravstvenu ustanovu

POTPUNO novo nadzorno vijeće i žurni natječaj za novog direktora ljubljanskog Kliničkog centra, odluke su kojima je slovenska vlada u četvrtak odlučila sanirati stanje u vodećoj medicinskoj ustanovi u deželi.

Time - uz kaznene prijave protiv odgovornih - kulminira tzv "afera operacijskih stolova", nastala zbog sumnje da se netko osobno okoristio poslom modernizacije starih operacijskih stolova, kako je sugerirala revizijska komisija koju je u tu bolnicu poslao ministar zdravstva Dušan Keber.

"Opasnost partikularnih interesa u raspolaganju javnim sredstvima mnogo je veća u javnom nego u privatnom sektoru", izjavio je u četvrtak nakon sjednice vlade ministar zdravstva Dušan Keber, pozdravivši ostavku dosadašnjeg direktora Kliničkog centra Primoža Rodea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rodea je u srijedu podržao stari nadzorni odbor, ali je on onda sam ponudio demonstrativnu ostavku rekavši da u nastalim uvjetima ne može raditi. Vlada očekuje da će ostavku dati i dosadašnji strukovni direktor te ustanove dr. Zoran Arnež, a cijeli sastav starog nadzornog odbora raspušten je.

Ministar tvrdi, i to potkrepljuje nalazima svoje revizije, da je obnova 38 operacijskih stolova tvrtke "Maquet" bila nepotrebna improvizacija koja je koštala 5 milijuna eura iako se mogla osigurati za 30 posto manji iznos, dok staro vodstvo bolnice navodi da bi, u slučaju da to nisu poduzeli, morali zatvoriti operacijske sale na nekoliko mjeseci.

Mišljenja unutar "liječničke kaste" o sporu u koji se uključilo i državno tužiteljstvo nisu jedinstvena, ali se svi slažu u ocjeni da je afera napravila štetu ugledu profesije, makar su jedni na strani ministra, a drugi na strani dosadašnjeg stručnog vodstva Kliničkog centra.

Prema riječima predsjednika slovenske liječničke komore dr. Marka Bitenca, ovaj skandal je zakočio i stručnu raspravu o predstojećoj reformi zdravstvenog sustava.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara