Slovenija: Vlada najavila zatvaranje ilegalnog staračkog doma

Slovenske vlasti najavile su u srijedu zatvaranje ilegalnog staračkog doma "Črni les" nedaleko od Lenarta kod Maribora u kojemu je ove godine, pod okolnostima o kojima još teče policijska istraga, umrlo više od 40 štićenika.

Kako je izjavio državni tajnik u ministarstvu za rad i socijalnu skrb Branko Omerzu, dom u kojemu su bile starije osobe iz cijele Slovenije bit će zatvoren najkasnije do kraja godine, a štićenici premješteni u druge socijalne ustanove i domove umirovljenika sa državnom licencom.

Na konferenciji za novinare Omerzu je ustvrdio da će u slučaju potrebe protiv poduzetnice Duške Lajh iz Maribora biti primijenjene i mjere poput isključivanja struje i vode na objektu jer ona za spomenutu djelatnost nije imala ni licencu niti potrebne inspekcijske dozvole, a nije niti vlasnica već je unajmila bivši hotel.

Lajhova i jedan liječnik iz Ptuja pod sumnjom su da su slabo brinuli o štićenicima, a policija koja o svemu vodi istragu još od rujna ove godine ne daje izjave do njena okončanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U domu koji se prije tri godine u lokalnim novinama reklamirao kao mjesto gdje će umirovljenici uživati "nadstandardnu njegu" 2001. umrlo je 6 štićenika, prošle godine 16, a ove čak 44.

Skandal je izbio u javnost nakon što je rodbina nekih ustanovila da je Duška Lajh bilježnički ovjerenim ugovorima naslijedila imutak nekih od preminulih. Ona je sve sumnje javno opovrgnula, a visoku stopu mortaliteta pojasnila time što je primala starije osobe u teškom stanju izravno iz bolnica i kronično bolesne te one koje nisu htjeli primiti u druge institucije niti je o njima brinula rodbina.

Zbog sve slabije demografske slike i smanjene socijalne solidarnosti ona je, navode slovenski mediji, zapravo iskoristila "tržišnu nišu" koja sve više dolazi do izražaja zbog premalih smještajnih kapaciteta u domovima.

U međuvremenu, otkriveno je još nekoliko sličnih institucija koje posluju bez državne licence i potrebnih dozvola. Slučajem se bavila i slovenska vlada i parlament, a najnoviji prijedlozi navode da bi se problem mogao ublažiti ako bi socijalnu potporu za pomoć starijim osobama davali i rodbini, te osobama koje bi se time htjele baviti, a ne samo ovlaštenim institucijama, ali uz daleko veću kontrolu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara