Slovenija: Vlada odbija sjednicu parlamenta u rujnu

ZA DVA tjedna u Sloveniji i službeno počinje 30dnevna kampanja pred izbore na kojima će 1,6 milijuna birača odlučiti sastav novog parlamenta i vlade, no još nije odlučeno hoće li se i kada održati parlamentarno zasjedanje o interpelaciji koju je protiv aktualne vlade uložila opozicija desnog centra.

Liberalni demokrati (LDS) premijera Antona Ropa u utorak su ponovili stajalište kako smatraju da je interpelacija predizborni trik kojim Janez Janša i njemu bliske stranke žele izbjeći raspravu o "pravim problemima" u državi.

"To bi bila politikantska sjednica za koju će samo morati sakupiti glasove i osigurati kvorum", rekao je u utorak, nakon sastanka vladajućih stranaka, Gregor Golobič, tajnik liberalnih demokrata.

Odbacio je mogućnost da se sjednica o interpelaciji održi samo koji tjedan pred izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Umjesto toga, vladajuće stranke predlažu sjednicu prije kraja ovog mjeseca na kojoj bi se ogledale kritike opozicije i odgovori koje su dali ministri u sadašnjoj vladi.

"Izborna kampanja je vrijeme kad se polažu računi biračima, a ne Janši i Bajuku", izjavio je Golobič.

Izvanredna sjednica parlamenta u vrijeme kampanje značila bi zlouporabu instituta interpelacije i "neeuropski" model političkog ponašanja.

Oporbene stranke u svojoj su interpelaciji navele da sadašnja vlada koju vodi Anton Rop u vrijeme svog 4-godišnjeg mandata nije ispunila skoro nijedno obećanje i da su njenu vladavinu obilježile "korupcija i klijentelizam".

"Takvu smo reakciju vladajuće koalicije i očekivali i ona odražava paniku u njenim redovima", izjavila je tiskovna predstavica opozicije Marjetka Raušl, reagirajući na odbijanje vladajućih stranaka o održavanju parlamentarnog zasjedanja u rujnu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara