Slovenija za Jona Stewarta samo vic: To je Hrvatska za one koji razmišljaju

HRVATSKA se, zajedno sa Slovenijom, Srbijom, Crnom Gorom i BiH, našla na repertoaru Jona Stewarta, voditelja jednog od najpopularnijih humorističnih talk showova u Sjedinjenim državama, naziva "The Daily Show".

U emisiji od 12. lipnja Stewart je udario na svoju najdražu žrtvu, trenutnog američkog predsjednika Georgea W. Busha i njegov posjet Europi.

"Prva stanica, summit Europske unije u ponedjeljak u Sloveniji, ili kako je ja zovem, Hrvatska za one koji razmišljaju. Ili Crna Gora siromašnih, nezgodno vanbračno dijete Bosne i Hercegovine, Latvija za Srbe, tj. zemlja-za-koju-ne-znam-točno-gdje-je".

"Gospodine premijeru, rekao sam da je Slovenija mali komad raja"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stewart se poslije sprdao s izjavom koju je Bush dao Slovencima, a u kojoj je rekao "Gospodine premijeru, rekao sam da je Slovenija mali komad raja. Ako dopustite, promijenio bih izjavu – Slovenija je veliki komad raja".

"Ne, ne, čekaj", nastavio je Stewart imitirajući Busha, "i to bih promijenio, ona je kao komad raja između dva komada gorkog tijesta, poslužena s gurmanskim senfom i krumpirićima po vlastitom izboru".

"Zemlje Zapadnog Balkana", kako susjedi Slovenci vole nazivati regiju na svom istočnom krilu, u očima Amerikanaca očigledno uključuju i samu Sloveniju, a cijela regija još uvijek nije dovoljno bitna da bi u američkim medijima zaslužila pozornost osim kad ju posjeti američki predsjednik. Čak i onda se voditelji liberalnih talk-showova vole našaliti kako ne razlikuju jednu zemlju od druge. 

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara