Slovenija želi "uravnoteženu ulogu" u projektu CEATS

Slovenija želi "uravnoteženu ulogu" u projektu zračne kontrole CEATS koji je 1997. godine pokrenulo 8 država srednje Europe, pa ga za sada neće ratificirati.

"Ne želimo biti siva zona, ali sporazum ne možemo ratificirati ako Slovenija u njemu ne bude imala uravnoteženu ulogu", izjavio je slovenski ministar prometa Janez Božič na ministarskom sastanku u Luksemburgu na kojemu se razgovaralo o postupku primjene zajedničkog vođenja kontrole zračnog prometa u u gornjem zračnom prostoru srednje Europe između Austrije, Mađarske, Hrvatske, Italije, Slovačke, Češke, Bosne i Hercegovine i Slovenije.

Najveće zagovornice sporazuma su Mađarska, Slovačka i Austrija, a centar za zračnu kontrolu bio bi u Beču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nekoliko desetaka slovenskih kontrolora leta smatra da bi izgubilo posao nakon što se uspostavi zajednička zračna kontrola, a slovenski je ministar upozorio da Slovenija ima dovoljno kadra i tri aerodroma, pa bi u projektu mogla ravnopravnije sudjelovati.

Božič je za slovensku tiskovnu agenciju STA rekao da je većina država zabrinuta i troškovima gradnje kontrolnog centra u Beču, te da Slovenija nije jedina koja još nije ratificirala sporazum - to, rekao je nisu učinile ni Hrvatska i Italija.

(Hina) xfl ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara