Sloveniji NE Krško, Hrvatskoj otpad?

AKO SE pitanje NE Krško ne riješi do 31. srpnja 2003. godine, kada istječe pet godina otkako su Slovenci konficirali hrvatski udio, nastupa zastara. Hrvatska u tom slučaju neće biti vlasnik nuklarke, ali će morati platiti sve troškove zbrinjavanja otpada.

Naime, prema pravilima Europske energetske povelje, međunarodna arbitraža se mora pokrenuti najkasnije pet godina od nastanka spornog događaja, a taj rok istječe 31. srpnja 2003.

HSLS je u petak u Saboru sakupljao potpise saborskih zastupnika da se po hitnom postupku na dnevni red uvrsti rasprava kojom bi se Sporazum o NE Krško sa Salovenijom poništo jer ga slovenska Vlada nije ratificirala.

Tonči Tadić, nuklearni fizičar i saborski zastupnik HSP-a, za "Jutarnji list" kaže da Sabor upoće ne bi trebao raspravljati o toj temi jer je to učinjeno ljetos. Smatra da bi se pred zastupnicima trebala naći jedino točka – Prijedlog zakona o prestanku važenja sporazuma o NE Krško, jer se Slovenci nisu pridržavali rokova. Ako se to dogodi, međunarodna arbitraža ostaje jedina mogućnost rješenja spora između dviju država.

Zanimljivo je da će u slučaju arbitraže najprije trebati dogovoriti tko će biti arbitar između Ljubljane i Zagreba, jer prvotni ugovori iz 1970. godine, kada je elektrana sagrađena, podrazumijevaju da to bude Beograd.

HEP je početkom mjeseca Soveniji za hrvatski dio NE Krško ponudio nešto više od 900 milijuna dolara, što su Slovenci ocijenili pretjeranim. Kako bi dobili na vremenu, naši susjedi predlažu nebuloznu mogućnost gradnje nuklearke u Hravatskoj, iako je o toj odluci moratorij donesen još 1986. godine.

Vrlo je vjerojatno da će slovenski parlament ipak ratificirati Sporazum o NE Krško jer se njime međusobna potraživanja dovode na nulu. Sporazum podrazumijeva otpis slovenskog duga od 250 milijuna dolara zbog neisporučene struje HEP-u. Također je važna odredba po kojoj je Hrvatska pristala na zbrinjavanje otpada i razdgradnju nuklearke, a što će nas koštati nekoliko stotina milijuna dolara.

Podsjetimo, Hrvatski sabor u srpnju 2002. raticifirao je Sporazum o NE Krško. Sada je vrlo važana odredba tog Sporazuma po kojoj Sabor ponovno može razmotriti svoju odluku, jer Slovenija do 2003. godine nije ratificirala ugovor u svom parlamentu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara