Slovenska carina: Odredba o carini na privremeni uvoz nije se primjenjivala jer je bila nejasna

SLOVENSKO ministarstvo prometa ustraje u tumačenju da se mjera kojom su prije dva tjedna bez obavijesti uveli carinu na privremeni uvoz za hrvatske cestovne prijevoznike temelji na europskoj odredbi, a iz carine je došla izjava da je dosad nisu primjenjivali jer je bila nejasna, ali su je počeli primjenjivati nakon upozorenja iz Njemačke.

Kako je u srijedu navečer u razgovoru za slovensku komercijalnu televiziju POP-TV izjavio šef slovenske carine Franc Košir, njemačka ih je carina nedavno obavijestila da su u Njemačkoj zatekli jednog hrvatskog prijevoznika koji nije imao europsku CEMT dozvolu za prijevoz nego samo "bilateralnu" za transport iz Hrvatske u Sloveniju.

Kako javljaju slovenski mediji pozivajući se na izjavu šefa međunarodnog sektora u prometnom ministarstvu Matjaža Vrčka, Slovenija je od Bruxellesa zatražila mišljenje o spomenutoj odredbi na temelju koje je uvela mjere protiv hrvatskih prijevoznika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki mediji javljaju da je zatraženo samo objašnjenje slovenskog veleposlanstva u Bruxellesu i da se čeka odgovor. Šef carinske uprave Franc Košir izjavio je kako je čvrsto uvjeren da je slovensko tumačenje spomenute odredbe korektno te da bi je trebale primjenjivati i druge države EU-a, a ne samo Slovenija.

Slovenski elektronski mediji večeras javljaju da bi slovenski prijevoznici, budu li imali teškoće na granici s Hrvatskom, mogli prosvjedovati, pa i ostavljanjem vozila na granici. Slovenski premijer Janez Janša popodne nije komentirao "kamionski rat" koji mediji označuju znakom zaoštravanja međudržavnih odnosa.

Matjaž Vrčko iz slovenskog ministarstva prometa izjavio je za slovenske medije da bi Slovenija željela da Hrvatska shvati kako nije riječ o mjeri koju želi primjenjivati Slovenija nego je na nju prisiljava europska odredba koja ograničava prijevoz kamiona iz trećih država unutar jedinstvenog europskog carinskog prostora.

Dobiju li drukčiji odgovor iz Bruxellesa, spremni su sazvati mješovitu međudržavnu komisiju na razini ministarstava prometa koja bi riješila sadašnji problem, kaže Vrčko.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara