Slovenska Mura objavila bankrot

Tekst: Z.J.
Foto: Tromont

SUD u slovenskoj Murskoj Soboti je danas otvorio stečajni postupak tvrtke Mura i njezinih dviju tvrtki-kćeri Mura - Muška odjeća i Mura - Ženska odjeća. Murino je vodstvo prijedlog za pokretanjem stečajnog postupka podnijelo jučer. Istovremeno je vodstvo Mure u četvrtak uložio i prijedlog za pokretanje stečajnog postupka tvrtke Muralist.

Matična tvrtka Mura i njezine kćerinske tvrtke su prema podacima o poslovanju od 31. kolovoza objavile insolventnost. Mura zapošljava 2.635 djelatnika koje su sad ostavili na cjedilu i odgovorni za izvanrednu pomoć, prenose slovenski mediji.

Izvršni direktor Mure Bojan Starman je na konferenciji za tisak izjavio da je prinudna uprava jedini način da se tvrtka ponovo izgradi, na zdravim temeljima. Bojan Starman je najavio da će Mura pokušati privući i nove poslovne partnere, kako bi na poslu zadržala što više radnika.

Sindikat ogorčen stečajem

Objava bankrota uslijedila je tjedan dana poslije masovnog štrajka radnika izazvanog nezadovoljstvom zbog višegodišnje neizvjesnosti u pogledu budućnosti kompanije i malih zarada.

Sindikat Mure je iznenađen i ogorčen načinom dobivanja socijalne pomoći za svoje članove. Drago Forjan je ocijenio da je prinudna uprava najgore rješenje, naročito za dio radnika s najmanjim primanjima.

Mura je jedan od najvećih europskih proizvođača odjeće, a osnovana je 1925. godine kao mala krojačka radionica. Već 1940. je imala 500 zaposlenika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara