Slovenska oporba traži izvanrednu sjednicu parlamenta o Hrvatskoj

Tekst: Z.J.
Foto: Arhiva (Cropix)

SLOVENSKE oporbene parlamentarne stranke SDS, SLS i SNS zahtijevaju izvanrednu sjednicu slovenskog parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o deblokadi Hrvatske. Iz SDS-a su poručili da bi, umjesto matičnih radnih tijela, parlament u plenarnom sastavu trebao izglasati zajedničko stajalište o povlačenju blokade 11 pregovaračkih poglavlja.

U današnjem pismu oporbenih stranaka predsjedniku parlamenta Pavlu Gantarju, objašnjeno je da će o povlačenju odlučivati matična tijela i Odbora za poslove EU, što oporbenjaci smatraju pogrešnim. 

Promjena ranijih stajališta vlade

Predlagatelji smatraju da o pitanjima poput ovoga nije dovoljno mišljenje matičnih tijela već da o tome mora odlučivati parlament u kojem bi se o svakom poglavlju pojedinačno trebalo glasovati. Također, oporba drži da je u dogovorima između Boruta Pahora i Jadranke Kosor došlo do nekih promjena ranijih stajališta slovenske vlade o deblokadi Hrvatske te da se i o tome mora očitovati parlament., prenose slovenski mediji.

Parlamentarni odbori su već podržali dogovor između Slovenije i Hrvatske o deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora i nastavku pregovora o granici. Tri oporbene stranke zahtijevaju da se odluka o izvanrednoj sjednici donese pred sastanak odbora za europske poslove slovenskog parlamenta koji je zakazan za ovaj petak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara