Slovenska opozicija uložila interpelaciju protiv Ropove vlade

Šesdesetak dana prije zakazanih parlamentarnih izbora dvije su vodeće slovenske oporbene stranke u parlamentu uložile interpelaciju protiv koalicijske vlade premijera Antona Ropa.

Skupina od 11 zastupnika Demokratske stranke (SDS) Janeza Janše i demokršćanske Nove Slovenije (N.Si) Andreja Bajuka u interpelaciji navodi da sadašnja koalicija nije ispunila obećanja data nakon pobjede na izborima 2000. godine, te da je njen rad posebno bio slab nakon što je ranijeg premijera Janeza Drnovšeka naslijedio sadašnji premijer Anton Rop.

"Interpelacija se odnosi na slabo vođenje države, rast korupcije i klijentelizma", rekao je u petak na konferenciji za novinare Janez Janša. Bajuk je pak rekao da interpelaciju valja tumačiti kao želju da sadašnja vlada podnese račun o svom radu.

Lideri dviju vodećih stranaka desnog centra tvrde da nakon parlamentarne rasprave o njihovoj interpelaciji, koja se može očekivati za mjesec dana, u jeku predizborne kampanje, neće tražiti da se glasuje o povjerenju Ropovoj vladi. Drže naime da to ne bi imalo smisla neposredno prije redovitih izbora.

Ropova trostranačka koalicija u sadašnjem sazivu parlamenta ima dovoljnu većinu da odbije interpelaciju.

Istraživanja javnog mnijenja provedena prije nekoliko mjeseci navode da stranke desnog centra na jesenskim izborima po prvi put nakon 12 godina imaju priliku srušiti Ropove liberalne demokrate (LDS) s mjesta vodeće slovenske političke stranke, ali je upitno bi li same mogle formirati koalicijsku vladu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao glavna neispunjena obećanja u protekle četiri godine, Janša i Bajuk naveli su neostvarivanje gospodarskog rasta od pet posto, nesmanjivanje nezaposlenosti i rast državnog duga na skoro 1,5 milijardu dolara u zadnje dvije godine, te navodnu neučinkovitost policijskih i sudbenih organa u progonu gospodarskog kriminala.

Predsjednik države Janez Drnovšek zakazao je četvrte parlamentarne izbore od stjecanja državne samostalnosti za nedjelju 3. listopada ove godine.

Slovenski politički analitičari i komentatori ovih dana procjenjuju da bi ukupni odnos stranaka lijevog i desnog centra u parlamentu mogao biti izjednačen kao 1996. godine kada su ljevica i desnica osvojile jednak broj mandata, pa je formiranje koalicijske vlade nakon više mjeseci omogućio jedan stranački prijelaz, te glasovi dvojice zastupnika talijanske i madžarske manjine.

Birači će za dva mjeseca zapravo odlučivati o tome hoće li u koalicijskoj vladi vodeća biti Janšina Demokratska stranka (SDS) ili Ropovi liberalni demokrati (LDS), odnosno žele li za premijera dosadašnjeg predsjednika vlade Ropa ili Janšu, piše u petak ljubljansko "Delo".

(Hina) xfl ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara