Slovenska policija iživljavala se na četvorici mladih Riječana?

Slovenska policija iživljavala se na četvorici mladih Riječana?

PETORICA mladih Riječana u četvrtak su krenula u Kranj kako bi prisustvovali utakmici drugog kola kvalifikacijskog turnira za Euroligu vaterpolista između Primorja Erste banke i grčkog Vouligamenia. No, umjesto na tribinama završili su u policijskoj postaji, tvrde, bez razloga.

Davor Malik, Maro Kordić, Leon Černjar, i Mario Gudić uhćeni su pred bazenom u Kranju temeljem optužbe za remećenje javnog reda i mira, a naknadno i za opiranje pri uhićenju, dok je Damir Pupovac, kojega su slovenski policajci također prvo teretili za spomenuta nedjela, prošao bez uhićenja, piše Novi list.

"Dok smo lutali Kranjem u potrazi za bazenom zaustavili smo se nekoliko puta, a tada smo shvatili da nas prati jedan civilni automobili, za kojega se kasnije uspostavilo da je bio policijski. Kada smo našli bazen zatražili smo od čuvara da nas pusti do kafića, gdje je uprava "Primorja" za nas pustila pet karata. No, umjesto ulaska okružili su nas policajci. Tada su nas, navodno radi remećenja reda i mira, gurnuli u "maricu", a meni koji sam vozio i koji na sebi nisam imao niti jedno navijačko obilježje naredili da se izgubim iz Kranja" – ispričao je Damir Pupovac za Novi list, brat riječkog vaterpolista Dejana Pupovca.

Četvero Riječana zatim je odvedeno u policisjaku postaju u Kranju, gdje su proveli čitavu noć.

 "Na informativnom razgovoru pitali su me želim li da obavijeste veleposlanstvo, na što sam potvrdno odgovorio, ali oni to nisu učinili jer roditelji nisu znali gdje sam. Potom su nas policajci išutirali na putu do ćelije, u kojoj su nas na pola skinuli i pustili nam suzavac. Samo jednom od nas dozvolili su da nazove kući" – opisao je Davor Malik dodajući kako su im u policiji rekli da su ih priveli i zato što su navodno širili buku iz automobila, pjevali ustaške pjesme, psovali i nepristojno gestikulirali.

"Nije bilo govora o izazivanju. Nema govora o bilo kakvim ustaškim pjesmama. Bile su to pjesme s kasete "Najdraža Rijeko". Naša jedina pogreška bila je to što smo nekoliko puta u potrazi za bazenom stali na autobusnim stanicama da bismo se raspitali za put, a pri jednom takvom zaustavljanju jedan od nas otišao je na obližnju zelenu površinu kako bi obavio nuždu. U svemu što smo napravili samo je to kažnjivo" – izjavio je Damir Pupovac, prenosi Novi list.

Mladići tvrde da je sudski proces bio istkan od lažnih iskaza slovenskih policajaca, koji pred istražnom sutkinjom nisu mogli uskladiti izjave. Jedan od Riječanina rekao je sutkinji da su policajci koristili suzavac, na što mu je ona odgovorila da je to jedan od postupaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon dva dana provedena u zatvoru i plaćene kazne u iznosu 1200 eura Riječani su pušteni kućama.
 
"Slovenska policija nije obavijestila veleposlanstvo, a ta informacija provjerena je kod šefice konzularnog odjela. Oni su dužni odmah obavijestiti konzulat, no, u načelu policija javlja tek kad završi cijeli posao. Budući da je to sve završilo u petak navečer veleposlanstvo će sve saznati tek u ponedjeljak." - komentirao je za Novi list glasnogovornik  Ministarstva vanjskih poslova Dobroslav Silobrčić.

U policijskoj upravi u Kranju negiraju navode Riječana

Pomoćnik zapovjednika policijske postaje Damjan Lepoša izjavio je kako su mladići pažnju policajaca privukli zbog mokrenja po trotoaru, nakon čega su ih počeli pratiti. Lepoša tvrdi kako su došli na bazen no redari ih nisu htjeli pustiti unutra zbog alkoholoziranig stanja, pa su pozvali policiju.

"Kada ih je policija htjela privesti protestirali su i privedeni su nakon tri-četiri minute pregovora. U vožnji su udarali po unutrašnjosti interventnog vozila. Svi su bili potpuno pijani, osim vozača Damira Pupovca, koji nije uhićen. Stavili smo ih u prostoriju za pritvor, nismo ih mogli puštati pošto su strani državljani i postojala je mogućnost da pobjegnu. Od kada su privedeni pa do 2-3 sata ujutro pjevali su i udarali po vratima" - prenosi Novi list izjavu Damjana Lepoše, koji tvrdi da je Hrvatski konzulat bio obaviješten.

Arhivska fotografija

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara