Slovenska policija odbila primiti 15 migranata, želi ih vratiti u Hrvatsku

Slovenska policija odbila primiti 15 migranata, želi ih vratiti u Hrvatsku

Foto: FAH

SLOVENSKA policija izdvojila je 15 migranata, prispjelih među njih preko 1800 koji su u zemlju s dva vlaka ušli od sinoć u Dobovu, jer ne ispunjavaju nove kriterije koje je od četvrtka uvela slovenska vlada, te je u tijeku postupak njihova vraćanja u Hrvatsku, objavila je u petak policijska uprava Novo Mesto, zadužena za graničnu kontrolu na međunarodnom graničnom prijelazu Dobova.

Ustanovljeno je da spomenuti migranti ne ispunjavaju nove uvjete za ulazak u Sloveniju, o čemu je obaviještena i hrvatska policija, ali postupak njihova vraćanja još nije zaključen, navode u slovenskoj policiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Odbijeni su migranti državljani Maroka, Sirije i Iraka, a odbijen im je ulazak jer nisu izrazili namjeru da će zatražiti azil u Sloveniji, niti u Austriiji ili Njemačkoj.

Prema pravilima slovenske vlade koja su stupila na snagu sinoć, u Sloveniju će se propuštati samo migranti i izbjeglice koji žele dobiti azil u Austrijii i Njemačkoj, s mogućnošću da ga zatraže i u Sloveniji, a pojačana je i kontrola tzv. zelene granice, čime se reagiralo na mjere koje je u srijedu prihvatila Austrija, a predviđaju smanjenje migrantskog priljeva.

Oko 400 migranata koji su već prošli novi sustav provjere u Dobovi jutros je upućeno dalje prema austrijskoj granici.

O mjerama koje Slovenija namjerava provoditi u režimu prihvaćanja i tranzita izbjeglica i migranata popodne će detaljnije govoriti državni tajnik za migracije u MUP-u Boštjan Šefic, a na izbjegličku krizu u Europi osvrnut će se i slovenski premijer Miro Cerar koji danas ugošćuje mađarskog premijera Vikrora Orbana, na već ranije dogovorenoj zajedničkoj sjednici dviju vlada u središtu koje su ekonomska suradnja i investicije, objavili su slovenski mediji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara