Slovenska TV: Ratificira li Hrvatska sporazum, moguć povrat dijela duga

Ukoliko Hrvatska ratificira bečki sporazum o sukcesiji bivše Jugoslavije, Slovenija bi možda mogla vratiti dio sredstava koje je Ljubljanska banka Zagreb dužna hrvatskim štedišama, navela je u svom prilogu u ponedjeljak navečer slovenska televizija koja se poziva na izjave Blanke Primec, šefice slovenskog ureda za sukcesiju.

Sa 38 milijuna američkih dolara koje će Slovenija dobiti iz sredstava donedavno blokiranih u SAD "bilo bi čak moguće djelomično isplatiti štediše Ljubljanske banke Zagreb", izjavila je Primec, a vijest je prenijela i slovenska agencija STA.

Slovenska televizija i Primec pojašnjavaju da su sredstva donedavna blokirana u SAD-u dio sredstava bivše jugoslavenske središnje banke koja je jamčila za staru štednju na području bivše Jugoslavije, ali da dug prema hrvatskim štedišama iznosi 170 milijuna eura, te da Hrvatska - zbog poznatih razloga - jedina od sukcesora bivše države nije ratificirala sporazum o nasljedstvu u Saboru.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primec zato pojašnjava da potraživanja štediša Ljubljanske banke Zagreb u Ljubljani ne vode kao obvezu slovenskog sukcesijskog fonda, nego "sukcesijske obveze".

STA napominje da je hrvatska vlada, iako se ranije protivila deblokadi sredstava iz SAD-a, u ponedjeljak pristala preuzeti sredstva koja joj pripadaju, ali da sporazum o nasljedstvu neće ratificirati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara