Slovenska vlada izrazila žaljenje zbog početka rata

Slovenska vlada u četvrtak je izrazila žaljenje zbog početka rata u Iraku, te nesuglasja međunarodne zajednice u pogledu rješavanja iračke krize.

Premijer Anton Rop jutros je na konferenciji za tisak naglasio da Slovenija nije uključena u napad na Irak niti ga tiho podržava, ali je spremna u skladu sa svojim mogućnostima sudjelovati u poratnoj obnovi Iraka, pomoći civilnom stanovništvu i da razmatra pridruživanje europskoj inicijativi za pomoć izbjeglicama.

Rop je dodao kako njegova vlada posebno naglašava da Slovenija ni na koji način nije uključena u rat protiv Iraka, te da nije niti na listi 30 zemalja koje su američkoj akciji izrazile potporu niti na listi 15 onih koje su po američkim tvrdnjama izrazile "tihu" potporu SAD-u.

U vezi početka rata U Iraku Rop je rekao da sigurnosna situacija u Sloveniji zbog toga "nije bitno pogoršana" i da je "relativno dobra", ali će se poduzimati mjere za minimiziranje rizika koji bi se mogli pojaviti.

Na pitanje o tome kako će se irački rat odraziti na rezultat referenduma o ulasku u NATO, o čemu se Slovenci u nedjelju na referendumu odlučuju zajedno s odlukom o ulasku u EU, Rop je rekao da se za iračku krizu dugo znalo, te da vjeruje kako utjecaj rata na odluku birača neće biti velik ili negativan.

Na pitanje o molbi američke vlade za tranzit oružja kroz Sloveniju, Rop je naglasio da novih molbi nije bilo, no da je stajalište Slovenije kako "za sada" nisu ispunjeni uvjeti da se takav tranzit odobri jer nema pokriće u odluci Vijeća sigurnosti UN-a.

(Hina) fl sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara