Slovenska vlada poslala parlamentu izmjene pomorskog zakonika

Slovenska vlada u četvrtak je po hitnom postupku u parlament poslala promjene pomorskog zakonika.

Slovenska oporba u parlamentu zahtijevala je takve promjene pomorskog zakonika odmah nakon odluke Hrvatskog sabora prije dva mjeseca da proglasi ekološko-ribolovni pojas u Jadranskom moru, dok je vlada ustrajala da će promjene predložiti nakon Venecijanske konferencije o održivom ribarstvu u Sredozemlju. Sada važeći slovenski pomorski zakonik navodi u uvodnim odredbama da je Slovenija "prikraćena država" koja zbog svog zemljopisnog položaja nema epikontinentalnog pojasa niti mogućnost proglašenja pojasa u Jadranskom moru.

Kako se navodi u priopćenju sa sjednice slovenske vlade, današnja odluka o slanju novog pomorskog zakonika u parlamentarnu proceduru vezana je na stvaranje mogućnosti za "proglašenje morskih pojasa na koje Slovenija ima pravo u skladu s međunarodnim pravom", a proglašenje takva pojasa, kako se dodaje, "moglo bi postati formalno potrebno u sklopu dogovora sredozemnih i jadranskih država u zajedničkim mjerama za održivi razvoj, osobito u proglašenju zaštitnih ribolovnih zona i uređivanju režima koji će u njima vrijediti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kako se navodi, spomenute izmjene pomorskog zakonika Sloveniji bi omogućile da proglašenje bilo kojeg morskog pojasa izvede u skladu s međunarodnim pravom, a osobito u skladu s konvencijom UN-a o pomorskom međunarodnom pravu.

U više nota koje je Hrvatskoj ove godine poslalo slovensko ministarstvo vanjskih poslova, inzistira se da je Slovenija "izlaz na otvoreno more i pravo na proglašenje morskih zona" imala u bivšoj Jugoslaviji, cijelo vrijeme nakon njezina raspada i danas.

(Hina) fl sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara