Slovenska vlada protiv referenduma o "izbrisanima"

Slovenski parlament u utorak će na prijedlog 30 zastupnika raspravljati o zahtjevu oporbe za održavanje referenduma o "izbrisanima", no slovenska je vlada u ponedjeljak ocijenila da bi njegovi rezultati mogli biti protuustavni i predložila da o spomenutoj materiji najprije svoj pravorijek donese ustavni sud.

Nešto više od 18.000 neslovenaca bez slovenskog državljanstva, po odluci ustavnog suda i posebnom zakonu prihvaćenom prije mjesec dana, dobilo je pravo da im se izdaju rješenja o neprekinutom boravku u Sloveniji od početka 1992. (kada su po tadašnjem zakonu o strancima "izbrisani" iz registra stanovništva).

Prema prijedlogu oporbenih zastupnika, kojima se pridružila koalicijska Pučka stranka (SLS), građani bi se na referendumu opredjeljivali slažu li se s takvim zakonom ili ne.

Istraživanja su pokazala da bi većina Slovenaca glasovala protiv zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vlada je u svojem stajalištu navela da bi - u slučaju da bi referendum takva stajališta potvrdio - to dovelo do "protuustavnih posljedica" jer bi uzrokovalo kršenje ljudskih prava u materiji o kojemu je ustavni sud već odlučivao, a zakon bi bio blokiran u razdoblju od godine dana.

Vlada zato predlaže da o pitanju ustavnosti takvog referenduma odluče ustavni suci.

Slovenski politički analitičari navode da će pitanje "izbrisanih" biti važno u profiliranju desnice i ljevice na europskim i parlamentarnim izborima u Sloveniji iduće godine.

(Hina) fl rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara