Slovenska vlada raspravljala o gospodarskom pojasu

Slovenska vlada na današnjoj je redovnoj sjednici razmatrala informaciju o namjeri Hrvatske da u Jadranskom moru proglasi gospodarski pojas, izjavio je na konferenciji za novinare u Ljubljani glasnogovornik vlade Gregor Krajc.

Krajc je rekao da je vlada s tim u vezi zadužila ministarstvo vanjskih poslova, ministarstvo europskih integracija i ministarstvo poljoprivrede da nastave sve potrebne aktivnosti za zaštitu slovenskih interesa u Europskoj uniji i na konferenciji o ribarstvu u Sredozemlju koja će se krajem studenog ove godine održati u Veneciji.

"Slovenija je uvijek, u vrijeme SFRJ i nakon njena raspada imala neposredan teritorijalni izlaz na otvoreno more, te zato ima epikontinentalni pojas i pravo na (svoju) ekskluzivnu ekonomsku zonu", rekao je Krajc.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Prije nego što Hrvatska proglasi gospodarski pojas ili bilo koju drugu zonu, potrebno je definitivno riješiti pitanje međudržavne granice, a proglašenje bilo kakvog gospodarskog pojasa u Jadranskom moru nije moguće bez dogovora svih zainteresiranih država", izjavio je Krajc.

Krajc je ponovio slovensko stajalište kako je rješenje za bilo kakvo osnivanje zona u Jadranu prijašnje "stupanje na snagu dogovora o granici Drnovšek - Račan".

(Hina) fl sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara