Slovenske stranke bez sporazuma o datumu referenduma

SLOVENSKE stranke u utorak nisu uspjele postići suglasnost oko referenduma o pristupanju Europskoj uniji i NATO savezu, pa je otpala mogućnost da se on održi već 9. veljače, kako je predlagala vlada premijera Antona Ropa.

Predsjednik oporbenih socijaldemokrata (SDS) Janez Janša izjavio je da se spomenutom datumu protivi zbog međunarodne situacije oko iračke krize koja u Sloveniji povećava broj protivnika učlanjenja u NATO, a isto tako da se ne slaže s prijedlogom da referendum bude zakonsko neobvezujući tj. konzultativni, odnosno savjetodavni.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Anton Rop rekao je da zbog neslaganja stranaka i kratkoće rokova 9. veljače kao datum za referendum o integracijama više ne dolazi u obzir, no da je referendum potrebno održati najkasnije do kraja ožujka. Slovenski promatrači kao najvjerojatniji datum navode 30. ožujka ove godine. Predsjednik zastupničkog kluba Udružene liste socijalnih demokrata (ZLSD) Miran Potrč rekao je da se i ta stranka, inače članica Ropove koalicijske vlade, zauzima za poseban zakon o referendumu na kojem bi se odlučivalo o uključenju u obje integracije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara